Aloitetaan ilmastotalkoot

“I went to the woods because I wished to live deliberately, to front only the essential facts of life, and see if I could not learn what it had to teach, and not, when I came to die, discover that I had not lived.”

Sanat, jotka inspiroivat nuorta minääni 90-luvulla. Sanat, jotka ovat johdattaneet elämääni. Sanat, jotka ensimmäistä kertaa kuulin - kuten moni ikätoverini - elokuvasta. Kun vuonna 1996 lähdin YO-kirjoitusten jälkeen interrailaamaan, tarttui matkalukemisekseni juuri noiden sanojen lähde, eli Thoreaun Walden. Nolona joudun myöntämään, että en lukenut kyseistä kirjaa sivua 21 pidemmälle tuolla reissulla. En vielä tänäänkään - 25 vuotta myöhemmin - voi väittää, että olisin lukenut tuota kirjaa kannesta kanteen, mutta kirjan teemat kuitenkin edelleen puhuttelevat ja noiden sanojen tärkeys on vain kasvanut.

Haluan uskoa, että olen osaltani elänyt sanoja arvostaen. Ilmastonmuutoksen myötä haluan kuitenkin astella Thoreaun jalanjäljissä vielä tarkemmin ja pohtia lisää, mitä Thoreau itse noilla sanoillaan tarkoitti ja miten itse voisin elämääni muuttaa samassa hengessä.

Ironista sikäli, että Thoreaun sanoja on lainattu yleisimmin hyvinvointi-blogeissa tarkoittaen sitä, että elämästä tulee saada “kaikki irti”. Usein tuo kaikki, mikä elämässä on irtiotettavaa, tuntuu noiden blogien mukaan olevan se, mikä on toisaalta hyvin kaukana ‘oikeasta’ elämästä: extreme-urheilu, matkustelu, kaikki mahdolliset erikoisemmat kokemukset. Thoreau tarkoitti sanoillaan yksinkertaisen elämän elämistä, omavaraisuutta, elämistä osana luontoa ja hengellisen herätyksen saamista. Thoreau halusi kitkeä elämästään kaiken turhan pois ja keskittyä vain asioihin, joita tarvitaan hengissä pysymiseen. Kirjassaan Thoreau pyrkii selvittämään, miten elää yksinkertaisesti ja aidosti harmoniassa luonnon kanssa. Tämä blogini kuvaa pyrkimystäni kulkea Thoreaun jalanjäljissä ja poistaa elämästäni mahdollisimman paljon niitä asioita, mitkä häiritsevät paitsi omaa sielunrauhaani myös maapallon harmoniaa.

En pyri olemaan pyhimys, joka elää askeettisesti muiden valintoja tuomiten. En siihen pystyisi, enkä aio elämäni peruspilareita, kuten koti ja työ, muuttaa. Pyrin kuitenkin selvittämään askel askeleelta, kuinka voisin elämääni muuttaa, jotta eläisin maapalloa kunnioittaen.

Ilmastotalkoot osaltani alkavat siis N.Y.T. nyt. Samalla haluan dokumentoida matkani ja kenties inspiroida muitakin toteuttamaan muutoksia elämään, jotka mahdollistavat kestävän kehityksen.

Hiilijalanjäljen pienentäminen

Internet on pullollaan ohjeita ja listoja oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Olet tullut sivuilleni, joten uskon, että minun ei tarvitse vakuuttaa sinua siitä, miksi tavallisen ihmisen tulisi tehdä muutoksia elämässään ja pienentää hiilijalanjälkeään. En siis aio keskittyä tähän aiheeseen MIKSI-näkökulmasta, vaan enemmänkin MITEN-näkökulmasta.

Sitra tarjoaa elämäntapatestin, joka antaa osviittaa siihen kuinka suuri testintekijän hiilijalanjälki on. Se on kätevä tapa haarukoida omasta elämästä niitä osa-alueita, joiden hiilijalanjälkeä on syytä pienentää. Oma tulokseni oli 6500kg CO2e ja suurin osuus hiilijalanjäljestäni koostuu liikkumisesta.

Jo vuosia sitten olen tehnyt liikkumisen suhteen isoja valintoja ja toiminimiyrittäjänä teen töitä kotona, mikä pienentää radikaalisti henkilökohtaiseen liikkumiseen liittyviä päästöjä. Asumme 25km keskustasta ja ajoittain tuo väli ajetaan taloudessamme jopa kahdesti päivässä harrastuksien myötä. Ensimmäinen kierros menee mieheni kulkemiseen toimistolleen, minkä hän yhdistää lukiolaisemme aikatauluihin, jolloin autossa kulkee kaksi ihmistä. Julkisen liikenteen pysäkille meiltä on matkaa 5.5km, joten julkinen liikenne ei tällä hetkellä tule kyseeseen. Korona-aika mahdollisti useassa yrityksessä etätyön tekemisen aivan uudessa mittakaavassa. Miehenikin voisi tehdä töitä etänä, mutta tyttäremme koulukyyditysten vuoksi hän ajaa toimistolle melkein päivittäin. PItkällä aikavälillä tämä tulee muuttumaan ja pienentämään päästöjämme huomattavasti. Harrastuksien vuoksi ajamme keskustaan viikoittain 4-5 kertaa. Harrastuksilla on kuitenkin suuri merkitys muuhun elämänlaatuumme, joten emme ole valmiita tinkimään niistä vielä toistaiseksi. Vuodesta 2018 lähtien olemme kuitenkin käyttäneet ajoihimme hybridiautoa, jota lataamme sähköllä sekä kotona että mm. miehen työpaikalla. Näin ajomme päästöt pysyvät kuitenkin varsin pienenä kilometrimääriin suhteutettuna.

Asumiseen liittyvät asiat ovat jo suurin piirtein kiveen hakattuja ja lähiaikoina emme pysty tekemään niiden suhteen suuria muutoksia. Asumme matalaenergisessä kivitalossa, jossa neliöitä on 160m2. Vanhin lapsemme on jo muuttanut omilleen ja neliömäärä on suuri kolmen hengen tarpeisiin. Talossamme on vesikiertoinen lattialämmitys, ja veden lämmityksestä vastaa hybridikattila, joka toimii sähköllä. Hybridikattila on lisäksi kytketty aurinkokeräimiin. Huhtikuusta lokakuuhun saamme siis käyttöveden auringon lämmittämänä. Maaliskuussa ja marraskuussakin aurinko auttaa jo hitusen. Muina kuukausina sähkölämmitteinen talomme saa lisälämpöä puusaunasta sekä takasta ja leivinuunista. Kokonaissähkön kulutuksemme on 16000-17000kWh vuodessa, mikä siis sisältää sekä talon lämmityksen että kaiken muun käyttösähkömme - mukaan lukien hybridiautomme lataamisen.

Nämä ovat lähtökohdat ja ne elämän suuret linjat, joista lähdemme kohti oman hiilijalanjälken pienennystä. Sähkösopimuksessamme olemme jo viimeiset 20 vuotta painottaneet vihreää sähköä. Shoppailemme vain tarpeeseen ja lapsemmekin olemme kasvattaneet pärjäämään vähällä. Keskitymme siis omissa ilmastotalkoissa pieniin arjen vinkkeihin ja pyrimme joka kuukausi tekemään elämäämme pienen muutoksen, joka auttaa meitä tekemään maailmasta kenties paremman. Tervetuloa mukaan ilmastotalkoisiin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Syksyn ekoteot